Odată cu mutarea unei bune părți din activitățile profesionale și sociale în mediul online pe fondul pandemiei de COVID-19, presiunea pe securitatea cibernetică a companiilor dar si pe cea individuala a crescut constant. Cei mai mulți angajați lucrează de acasă, folosesc platforme de comunicare video, de project management și alte instrumente digitale pentru a-și duce la bun sfârșit atribuțiile. În timpul liber, fac din ce în ce mai multe cumpărături on-line, accesează platforme de video streaming, verifică știri și multe altele, toate în mediul digital. Cu cât oamenii petrec mai mult timp online, cu atât hackerii au mai multe oportunități de a lansa atacuri cibernetice.
Fie că ești manager, responsabil IT, antreprenor sau doar angajat, citeste mai jos câteva aspecte de care ar trebui să ții cont pentru a nu expune organizația pentru care lucrezi la riscuri cibernetice severe
- TEHNOLOGIA. Autentificarea în doi pași, firewall-uri puternice, back-up-uri stocate în siguranță, utilizarea VPN-ului și securizarea accesului de la distanță la toate fișierele și aplicațiile ce privesc compania sunt câțiva pași de urmat esențiali pentru ca securitatea să rămână intactă chiar și cu angajații lucrând de acasă. Pentru ca activitatea companiei să continue în condiții cât mai sigure, este crucial ca echipele responsabile cu securitatea cibernetică să implementeze cel putin aceste măsuri generale, cât și soluții personalizate în funcție de activitatea companiei.
- OAMENII. Chiar și cu partea tehnică bine pusă la punct, tot este important ca angajații să aibă un comportament responsabil atunci când vine vorba despre informațiile sensibile ale companiei. Lucrând de acasă, acestia au posibilitatea de a se angaja mult mai ușor în practici care îi deschid către amenințări de securitate, precum vizitarea anumitor site-uri nesigure, pe care rețelele de birou le-ar bloca. O procedură clară și comunicată periodic catre angajați cu privire la posibilele riscuri ale acțiunilor lor, prin newslettere creative și ușor de citit, concentrate pe evidențierea comportamentelor pozitive, va contribui la responsabilizarea lor.
- PROCESELE. Puține companii din afara sectorului IT au fost concepute pentru a acomoda munca de acasă pe o perioadă atât de extinsă. La începutul pandemiei, unele companii au putut implementa rapid trecerea la lucratul de acasa. Altele au trebuit să învețe din mers și au pierdut timp și resurse suplimentare, de multe ori frustrând angajații cu soluții nefuncționale. Actuala pandemie a pus accentul și mai puternic pe importanta existenței unor procese bine mapate în cadrul organizației, cu responsabili clari și termene de implementare realiste.
- BUGETELE. Situația globală actuală împinge multe companii să redirecționeze bugete suplimentare către întărirea securității cibernetice. Echipamente hardware noi, software-uri de protectie imbunatatite, contractarea unor servicii specializate de la furnizorii IT dar si incheierea unei polițe de asigurare impotriva riscurilor cibernetice sunt toate masuri de luat in calcul pe durata expunerii crescute datorate pandemiei COVID-19.
Intra pe ottobroker.ro pentru mai multe informatii legate de securitatea cibernetica si contacteaza-ne la [email protected] pentru o oferta customizata.