Dupa sapte ani consecutivi de scadere semnificativa a insolventelor la nivel mondial, imbunatatirea s-a oprit in 2017 la + 1%.
Aceasta previziune se bazeaza pe cele mai recente estimari ale indicelui de insolventa globala analizat de catre Euler Hermes, lider mondial in furnizarea solutiilor de asigurare a creditului comercial . Estimarile se bazeaza pe analiza a 43 de tari, reprezentand 83% din PIB-ul global
In 2018, esecurile ar trebui sa inregistreze o scadere modesta (-1%). Acest lucru ar fi sustinut de momentele economice, dar limitat de revenirea presiunilor costurilor si de inasprirea politicii monetare. Insolventele vor ramane astfel la -4,5% , sub nivelul precedent crizei (media din perioada 2003-2007). Cu toate acestea, aceasta imagine generala este determinata de patru tendinte regionale disparate, acestea fiind conduse, in sine, de cele mai mari tari.
Europa de Vest: Exceptia britanica In Europa de Vest, redresarea economica si conditiile monetare de sustinere vor continua sa reduca numarul insolventelor (-3% dupa -6% in 2017), pentru al 5-lea an consecutiv.Cu toate acestea, vor ramane peste nivelurile anterioare crizei, in 1 din 2 tari. Cele mai puternice scaderi ar trebui sa se produca in tarile care au inregistrat un nivel ridicat de insolventa in 2017 (comparativ cu nivelul precedent crizei), precum Italia (-10% in 2018), Franta (-7%), Portugalia (-7%), Irlanda (-4%) si Norvegia (-3%).Tarile cu un volum de insolvente deja scazut la sfarsitul anului 2017 ar trebui sa inregistreze un decalaj mai lent in 2018. Acesta este cazul pentru Tarile de Jos (-5%), Germania (-4%), Austria (-2% ) si Finlanda (-2%).Marea Britanie va fi principala exceptie, cu o crestere considerabila (+ 8%) din cauza incertitudinilor Brexit.
SUA: Inapoi la nivelurile anterioare crizei Dupa opt ani de cadere constanta se anticipeaza o scadere mai lenta a solvabilitatii in America de Nord in 2018(-2%). Insolventele ar trebui sa se plaseze in Canada dupa atingerea celui mai scazut nivel in 2017. Statele Unite au o perspectiva economica puternica pentru 2018, sustinuta de relaxarea fiscala preconizata. Acest lucru ar trebui sa sustina o noua scadere a insolventelor (-2%), probabil pana la nivelul inregistrat in 2006. Cu toate acestea, imbunatatirea va fi atenuata de inasprirea treptata a ratelor dobanzilor, a presiunilor asupra costurilor de productie si a fortei de munca, a dinamicii demografice a afacerilor si a efectelor intarziate ale dezastrelor naturale care au lovit tara la sfarsitul anului 2017.
O crestere persistenta in Asia si Africa
In Asia, cresterea economica va ramane ferma, sustinuta de imbunatatirea perspectivelor comerciale si a investitiilor.Cu toate acestea, regiunea sufera de efectele secundare ale „normalizarii” in China. Masurile economice si monetare adoptate de guvernul chinez pentru reducerea riscurilor financiare si a fluxurilor de capital, dar si pentru a sprijini reechilibrarea si modernizarea economiei, au creat turbulente pentru anumite sectoare si companii.In 2018, insolventele vor continua cresterea in China (+ 10%) – dupa o crestere semnificativa in 2017 (+ 35%) – si in Taiwan (+ 5% dupa + 17%). In cazul Japoniei si Hong Kong situatia pare sa stagneze (+1% dupa + 0% pentru ambele tari).Trendul de scadere se va opri in Singapore (+ 0%), Australia (+ 0%), Coreea de Sud (+ 0%) si Noua Zeelanda(+ 2%), atingand cel mai scazut nivel in 2017. In Africa, cresterea regionala a insolventelor (+ 6%) deriva din doua forte economice majore: Maroc cu + 8% dupa + 12% in 2017 si Africa de Sud -3% in 2018 dupa -10% in anul precedent. America Latina: O inversare a tendintei in Brazilia Se preconizeaza o stabilizare a insolventelor in America Latina pentru anul 2018 (+ 0%). Acest lucru ar trebui sa aiba loc dupa sase ani consecutivi de crestere, care a atins apogeaul in 2017 (+17%). In Brazilia, numarul insolventelor ar trebui sa intre pe un trend descendent in 2018 (-7% dupa + 5% in 2017), acest lucru datorandu-se unor relaxari a conditiilor financiare cat si a cresterii accelerate a economiei. Europa Centrala si de Est intra pe un trend de imbunatatire, dupa un dur 2017 In 2017, Europa Centrala si de Est a cunoscut un declin (+ 4%) determinat de doi factori. In primul rand, dificultatile generate de problemele legate de TVA cu care se confrunta companiile din tari importante precum Rusia, Turcia si Polonia, dar si Romania. In al doilea rand, schimbarea Legii insolventei in Slovacia a condus la o crestere exploziva (+ 78%).