Recent, unul dintre clientii nostri ne-a adresat o intrebare in ceea ce priveste despagubirea in cazul unor daune la o locuinta ipotecata, situatie in care asigurarea facultativa de locuinta este cesionata bancii la care este deschis creditul ipotecar.
Acesta voia sa stie cine incaseaza despagubirea in cazul unor daune in urma unui risc asigurat: proprietarul sau banca? In special atunci cand este vorba despre riscuri precum cutremur, incendiu,explozii s.a. iar despagubirea depaseste valoarea creditului.
Este important de stiut faptul ca, in cazul politelor cesionate bancii, pentru orice fel de dauna, asiguratorul va cere acordul bancii inainte sa plateasca despagubirea catre proprietar.
De regula, in cazul unei daune minore, daca ratele sunt platite la zi, banca isi va da acordul pentru ca proprietarul sa beneficieze de plata despagubirii pentru a putea face reparatiile necesare.
In cazul unei daune majore, dar nu neaparat totala, sunt posibile doua situatii:
- Fie banca declara creditul scadent, incaseaza suma care acopera soldul iar proprietarul va primi diferenta.
- Fie accepta ca proprietarul sa faca reparatiile, daca acestea sunt posibile, iar in acest caz despagubirea va fi achitata in contul reparatiilor. In aceasta situatie, se va reface polita pentru a reintregi suma asigurata.
Practic, prin incheierea acestei polite, banca incearca sa se asigure impotriva oricaror evenimente care ar duce la scaderea valorii imobilului adus in garantie, iar in cazul unor daune, acesta sa poata fi adus la starea initiala iar contractul de credit sa se deruleze pana la final, daca este posibil. Daca nu, banca sa isi poata recupera valoarea creditului acordat catre proprietar. De regula, comportamentul bancii, in astfel de situatii, este reglementat de contractul de credit.
Bancile cer o suma asigurata in polita, cel putin egala cu valoarea evaluate la momentul creditului. Astfel ca este extrem de important sa iti asiguri locuinta la valoarea de piata. Iar, de cele mai multe ori, dupa cativa ani, valoarea imobilului este mai mare decat cea de la momentul creditului, astfel ca e bine sa ajustezi suma asigurata la fiecare reinnoire, in functie de valoarea de piata la acel moment.
Totodata, este bine de stiut ca banca nu iti poate impune compania la care sa iti asiguri imobilul. De aceea, ne incurajam clientii care urmeaza sa incheie un credit ipotecar sa isi incheie o asigurare facultativa de locuinta alegand cea mai potrivita oferta care sa ii avantajeze si sa ii despagubeasca in caz de dauna, asigurand riscurile la care locuinta lor este expusa.
De exemplu, atunci cand inchei o asigurare facultativa de locuinta, bunurile din casa nu sunt automat asigurate. Poti alege sa iti protejezi financiar si bunurile din interior, in caz de furt, incendiu sau inundatie, alegand o asigurare care sa acopere si aceste riscuri.
Iar daca suma asigurata din polita ta nu reflecta valoarea de piata, poti face un upgrade la polita de asigurare pentru a fi complet acoperit, costa extrem de putin.
Daca nu ti-am raspuns la toate intrebarile contacteaza-ne oricand la telefon 021.555.6886, pe chat-ul de pe site sau pe e-mail la [email protected] sau viziteaza rubrica de intrebari frecvente aici.
IMPORTANT! Nu te grabi sa inchei cea mai ieftina asigurare facultativa. La Otto Broker iti oferim mai multe optiuni de asigurare diferite, pornind de la nevoile tale, pentru a alege polita facultativa care sa iti asigure casa si bunurile la valoarea lor reala. Nu pretul trebuie sa fie factorul decisiv in alegerea ta, ci riscurile la care locuinta ta este expusa si nivelul de protectie pe care ti-l asigura polita.
In cazul in care te confrunti cu o dauna aflata printre riscurile acoperite de asigurare, tot ce trebuie sa faci esta sa apelezi numarul de telefon 0726 141 490. Consilierii Otto Broker te vor ajuta cu informatii referitor la documentele necesare pentru deschiderea dosarului de dauna si te vor indruma in rezolvarea dosarului pe intregul proces.