Daca ti-ai cumparat o masina, aceasta trebuie inmatriculata inainte de a o pune in circulatie. Daca alegi un vehicul deja inmatriculat, legea te obliga sa transcrii dreptul de proprietate pe numele tau, ca nou proprietar, in termen de 90 de zile de cand vanzarea-cumpararea s-a incheiat. In caz contrar, vei risca sa fii amendat dar si suspendarea inmatricularii.

Fie ca ai ales o masina noua sau second hand, inainte de a merge la inmatriculari, e necesar sa te asiguri ca ai cartea de identitate a vehiculului, viza de la organul fiscal si contractul de asigurare obligatorie, RCA. Daca masina este din afara tarii, in plus fata de cele mai sus mentionate, trebuie sa obtii de la Registrul Auto Roman si certificatul de autenticitate. Apoi asigura-te ca ai o programare pentru a nu pierde timp la cozi interminabile.

Vezi lista completa cu actele necesare pentru dosarul de inmatriculare auto:

  • Pentru autovehicul nou aici
  • Pentru autovehicul second hand aici

Asadar printre documentele necesare la dosarul de inmatriculare auto ai nevoie si de o copie dupa asigurarea de raspundere civila auto (RCA) pe numele tau.

Daca masina este second hand ar fi bine sa ceri vanzatorului o copie dupa asigurarea RCA, pentru a putea circula cu masina cateva zile pana o inmatriculezi pe numele tau. Daca nu are RCA, poti face o asigurare in vederea inmatricularii in ziua cumpararii autoturismului si va fi valabila incepand chiar din acea zi, acesta fiind singurul caz in care RCA-ul este valabil din ziua in care inchei contractul.

Daca aveai deja o asigurare RCA incheiata pentru alta masina, pe care ai vandut-o, nu uita ca poti recupera banii din prima de asigurare, aferenti timpului pana la expirare, daca nu ai daune avizate pe aceasta. Iar noi te ajutam sa iti pastrezi istoricul bonus-malus, si sa pornesti cu asigurarea RCA pentru noua masina de la clasa bonus-malus de care ai beneficiat anterior.

Iata ce documente sunt necesare pentru a incheia asigurarea RCA in vederea inmatricularii:

Daca masina este noua:

  • Factura
  • Cartea de identitate a propietarului/Certificat fiscal daca proprietarul este o firma

Daca masina este second hand (din Romania):

  • Contract de vanzare-cumparare
  • Dovada inregistrarii la circa financiara a noului proprietar
  • Talon cu mentiunea „instrainat catre”
  • Cartea de identitate a noului proprietar/Certificat fiscal daca noul proprietar este o firma

Daca masina este second hand (din strainatate)

  • Carte de identitate masina emisa de RAR
  • Cartea de identitate a noului proprietar/Certificat fiscal daca noul proprietar este o firma
  • Contractul de vanzare-cumparare tradus
  • Dovada inregistrarii la circa financiara a noului proprietar

Fie ca ai cumparat o masina noua sau second hand, te asteptam la Otto Broker cu cele mai bune oferte de pe piata, pentru RCA si CASCO pentru ca tu sa o alegi pe cea care ti se potriveste. In plus, vei beneficia de asistenta permanenta si nu vei mai avea grija scadentelor de plata a primelor si expirarii politelor. Noi iti vom reaminti din timp de aceste aspecte.

Polita RCA necesara in vederea inmatricularii