La inceput de sezon rece, ne-am gandit sa-ti reamintim cateva lucruri utile, pentru siguranta si buzunarul tau.

Echiparea masinii cu anvelope de iarna este obligatorie din momentul in care incepe sa ninga, indiferent de perioada, atunci cand drumurile publice sunt acoperite de zapada, gheata sau polei. Deci nu exista o data fixa pentru schimbarea anvelopelor, ci momentul in care conditiile meteorologice impun acest lucru. De acum incolo, oricand se poate forma polei, deci ar fi mai sigur si mai ieftin sa schimbi cauciucurile.

Este important de retinut ca singurele anvelope de iarna acceptate sunt cele care au inscriptionat unul dintre semnele „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Trebuie sa te asiguri ca atunci cand schimbi anvelopele de vara cu cele de iarna le vei inlocui pe toate 4. Si ca le vei asigura o depozitare optima, in perioada nefolosirii acestora.

Pentru a conduce in siguranta, indiferent de sezon, anvelopele trebuie sa fie intr-o stare buna, sa nu fie perforate si sa aiba o presiune corecta. O presiune prea mica poate duce la o uzura prematura sau la un consum mai mare de carburant.

Verifica presiunea pneurilor atunci cand acestea sunt reci, cel putin o data pe luna, mai ales inainte de a transporta o incarcatura mare sau inainte de a pleca la drum lung.

Anvelopele sunt singurul punct de contact cu asfaltul, de aceea este foarte important sa te asiguri ca sunt intr-o stare buna, pentru siguranta ta. Verifica adancimea profilului acestora. Adancimea minima autorizata a canelurilor este de 1,6 mm. Asigura-te intotdeauna ca nu vei folosi anvelopele dupa ce au trecut de limita legala de uzura. Pentru siguranta ta, este recomandat sa inlocuiesti anvelopele inaintea atingerii nivelului de adancime minim legal al caii de rulare, la 3 mm pentru cele de vara si 4 mm pentru cele de iarna.

Este recomandat sa achizitionezi un set nou de anvelope de iarna pentru siguranta ta, chiar daca pretul este mai ridicat. Daca bugetul nu iti permite si vei opta pentru anvelope resapate sau second-hand, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri. Anvelopele resapate au performante mai scazute si sunt recomandate doar pentru circulatia urbana, la viteza redusa. In cazul anvelopelor second-hand trebuie sa cauti o sursa sigura si sa verifici nu doar gradul de uzura, ci si anul fabricatiei – este recomandat sa nu aiba o vechime mai mare de 3 ani. Nu uita! Anvelopele resapate si second-hand pot avea defecte ascunse care cresc riscul unui accident, deci circula prudent, cu viteza mai mica.

Majoritatea producatorilor recomanda ca durata de viata a unei anvelope sa nu depaseasca 10 ani. Cu toate acestea, daca gradul de uzura atinge limita autorizata mai devreme din cauza stilului de condus sau a conditiilor de depozitare, acestea trebuie inlocuite. Iar daca anvelopele au depasit perioada de 10 ani de la data fabricatiei, indiferent cat timp au fost utilizate, trebuie sa le inlocuiesti.

Pentru a pastra performantele acestora, inlocuirea anvelopelor de iarna cu cele de vara este necesara imediat ce se incheie sezonul rece. O luna de rulare pe asfaltul fierbinte scurteaza viata cauciucurilor de iarna cu un an.

Poti sa fii sigur la drum in sezonul rece
Tagged on: