Daca pentru tine perioada sarbatorilor de iarna este momentul perfect pentru o vacanta la munte, in strainatate sau la rudele din alt oras, din pacate, este si o perioada excelenta pentru hotii care viseaza sa dea lovitura in casele celor care sunt plecati. Inainte de a pleca, asigura-te ca iti protejezi casa impotriva hotilor, respectand cateva reguli folositoare.

  • Nu le arata hotilor ca esti plecat de acasa. De exemplu, daca de obicei jaluzele sunt ridicate, atunci cand te pregatesti de vacanta ar fi bine sa le cobori pana la jumatate si sa le mentii asa pentru a pastra aparenta unei zile obisnuite, atunci cand vei fi plecat de acasa.
  • Lasa o lumina aprinsa sau foloseste un temporizator care sa aprinda lumina la anumite ore, lucru care ii va descuraja pe hoti. Ii poti induce in eroare si daca alegi sa tii aprinsa o lumina de veghe. Consuma foarte putin curent, dar intensitatea luminii este mai mica.
  • Evident, cea mai buna varianta este montarea unui sistem de alarma. Acestea sunt ceva mai costisitoare, dar sunt extrem de utile, nu doar in perioada vacantelor. Te va proteja pe tot parcursul anului, chiar si atunci cand esti acasa. Daca cineva incearca sa intre prin efractie, senzorii de miscare vor detecta miscarea si vor transmite informatiile la dispecerat.
  • Nu ar strica sa fii discret pe retelele sociale. Nu este o idee buna sa afisezi toate informatiile pe internet, pentru ca nu stii niciodata cine iti pune gand rau. Nu anunta data plecarii si nu posta pe conturile tale fotografii in care sa se vada ce obiecte de valoare ai in casa.
  • Pentru ca vei fi plecat mai multe zile, este posibil ca in perioada asta sa primesti plicuri si diferite pliante care se vor strange in casuta postala. Este un detaliu mic dar important pentru hotii care sunt in cautarea urmatoarei tinte. Roaga un vecin sau o persoana de incredere sa-ti ridice corespondenta si sa verifice si usa locuintei, pentru a strange pliantele pe care le poti primi direct in usa.
  • Inainte de plecare, verifica toate geamurile si usile. Orice crapatura este o invitatie pentru hoti care le-ar permite sa patrunda in locuinta fara sa produca niciun zgomot.
  • Oricat de multe masuri de siguranta iti iei, se poate intampla ca hotii sa nu se lase speriati si sa incerce sa patrunda in locuinta, aducandu-ti o paguba chiar in ajun de sarbatori. De aceea, o asigurare facultativa de locuinta care sa iti protejeze atat bunurile cat si distrugerile pe care acestia le fac pentru a patrunde prin efractie, iti va acoperi daunele produse.

Numai in prima jumatate a anului 2018, au fost sesizate 11.481 de infractiuni de furturi din locuinte, aproximativ 63 de furturi pe zi. Si chiar daca ai impresia ca hotii ii pandesc doar pe cei bogati, sa stii ca este mai usor pentru ei sa aleaga o locuinta modesta, de a carei usa trec in cateva secunde si de unde pot pleca cu 500-1000 lei. In loc sa riste sa patrunda intr-o locuinta mai bine protejata, unde pot intalni camere video de supraveghere.

O asigurare facultativa de locuinta costa mai putin decat crezi. Vezi aici care este pretul pentru locuinta ta. Sarbatori de iarna linistite!

Protejează-ți locuința împotriva hoților