Daca temperatura din locuinta este prea mare sau dimpotriva, foarte mica, pe langa faptul ca risti sa te imbolnavesti, nici somnul nu va fi unul odihnitor.
In timp ce unii prefera sa isi incalzeasca excesiv locuinta, altii aleg sa mentina o temperatura scazuta, poate chiar mai mica decat cea optima. Specialistii recomanda mentinerea unei temperaturi constante, de 21-22 de grade Celsius pe timpul zilei si 20-21 de grade Celsius pe timpul noptii. De exemplu, daca in casa temperatura este mai mare de 24-25 de grade Celsius, organismul va avea de suferit atunci cand iesi afara si ii va fi greu sa se acomodeze la temperaturile negative. In timp ce o temperatura scazuta de 18-19 grade, te va obliga sa te infofolesti excesiv, crescand riscul unei raceli.
Foarte important este si procentul de umiditate din locuinta, in special pentru sistemul respirator. Iar in sezonul rece, aerul din casa este mult mai uscat din cauza temperaturii exterioare cand vaporii de apa din incaperi tind sa se condenseze mai mult iar aerul devine mai uscat. Umiditatea optima pe timpul iernii este intre 40% – 60%. Iar odata cu cresterea temperaturii din casa, vei observa si o scadere a nivelului de umiditate. Acest lucru este usor resimtit de catre organism, pielea se usuca mai repede, la fel si gatul, nasul, ochii sau plamanii si pot aparea probleme respiratorii sau tuse.
Astfel, asigura-te ca mentii o temperatura optima constanta in locuinta ta, deoarece aceasta are un rol foarte important in cresterea sau scaderea umiditatii. Cu cat creste temperatura mai mult, cu atat scade umiditatea si invers.
Cand locuinta nu este bine izolata, umiditatea va creste foarte mult pana la aparitia igrasiei, din cauza condensului excesiv care apare in unele zone ale casei unde izolatia peretilor exteriori este deficitara. In acest caz, o ventilatie corecta este cel mai simplu mod prin care poti reduce umiditatea excesiva, deschizand ferestrele de fiecare data cand vremea iti permite.
Daca sursa de incalzire a locuintei tale este centrala termica, trebuie sa tii cont ca fiecare grad Celsius in plus duce la un consum suplimentar de combustibil cu 6-7%. De exemplu, daca in casa ai o temperatura de 23 de grade Celsius in loc de 21 de grade Celsius, factura de gaz va creste cu aproximativ 15%.
In plus, este important sa asezi termostatul de camera la o distanta considerabila de ferestre pentru ca centrala sa nu functioneze in gol atunci cand geamurile sunt deschise. De exemplu, daca termostatul este setat la o temperatura de 21 grade Celsius, acesta nu va inregistra niciodata temperatura setata si va functiona fara oprire.
Pierderi si mai mari se pot produce in cazul unor accidente, mai ales in conditiile unor instalatii suprasolicitate. Fara a mai lista riscurile legate de scurgeri de gaze, spargerea unui calorifer, sau a unei tevi, casa ta are nevoie de o asigurare facultativa de locuinta, care sa te protejeze financiar in caz de incendiu, dezastre naturale, inundatii, furt etc. Iar o astfel de polita costa mai putin decat crezi. Vezi care este pretul pentru locuinta ta aici.