Fie ca esti biciclist de ocazie, fie ca folosesti zilnic acest mijloc de transport in drumul tau spre birou sau facultate, tine cont ca sunt cateva reguli pe care trebuie sa le respecti, astfel incat sa te potejezi de eventuale accidente si sa contribui la siguranta circulatiei.
- Mai intai de toate, tine cont ca varsta minima pentru a circula cu o bicicleta pe drumurile publice este de 14 ani. De aceea, esti obligat sa ai asupra ta actul de identitate.
- Bicicleta trebuie sa fie dotata cu frane functionale si prevazuta cu un sistem de directie functional, pentru a putea frana in siguranta, pe o distanta cat mai mica si pentru evitarea eficienta a obstacolelor.
- Nu ai voie sa circuli cu bicicleta, daca te afli sub influenta alcoolului, a substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
- In lipsa pistelor special amenajate, nu ai voie sa circuli cu bicicleta pe trotuar.
- Daca vei circula pe drumurile publice, pe timp de noapte sau cand vizibilitata este redusa, bicicleta trebuie sa fie dotata cu lumina alba sau galbena, in fata, si cu lumina de culoare rosie sau un dispozitiv flourescent-reflectorizant de aceeasi culoare, in spate. Dispozitivul reflectorizant va fi vizibil atunci cand este luminat de farul unei masini sau de farul altei biciclete.
- Potrivit legislatiei in vigoare, nu ai voie sa stationezi cu bicicleta pe marginea drumului, pe timp de noapte. Astfel, daca intampini o problema, scoate bicicleta din zona circulata.
- Daca folosesti bicicleta pentru a te deplasa pe drumurile publice, te supui acelorasi legi ca si conducatorii auto, de aceea este foarte importanta cunoasterea legislatiei rutiere. Chiar daca nu ai carnet de sofer, este o idee foarte buna sa studiezi regulile de circulatie. Nu strica sa stii cand nu ai prioritate, cand esti pe cale sa intri pe sens interzis, cum trebuie sa semnalizezi schimbarea directiei de drum sau ca nu ai voie sa traversezi strada pe trecerea de pietoni in timp ce esti pe bicicleta.
- Codul Rutier recomanda ca biciclistul sa poarte o casca de protectie omologata, in circulatia pe drumurile publice, insa aceasta nu este obligatorie.
- Atunci cand circuli intr-un grup de biciclisti, bicicletele trebuie conduse pe un singur rand.
- Daca pe directia ta de deplasare exista o pista special creata pentru biciclete, esti obligat sa circuli numai pe aceasta pista.
Daca pedalatul este pentru tine un adevarat stil de viata, inseamna ca doresti sa-ti stii bicicleta in siguranta. Pentru tine am creat un produs unic pe piata: asigurarea de biciclete Otto Velo.
Este un produs flexibil astfel ca poti alege dintre mai multe variante de acoperire pe cea care se potriveste mai bine nevoilor tale. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont ca sa te poti bucura de asigurare este ca atunci cand lasi bicicleta nesupravegheata sa o prinzi cu un antifurt de roata din spate, cadru si stalp, gard, sau orice alt obiect solid. Vezi pret pentru bicicleta ta aici.