Sarbatoarea Craciunului este un moment de bucurie pentru toti crestinii din toata lumea. In aceste zile, oamenii se intorc la traditii si sarbatoresc alaturi de familie si cei dragi. Iata care sunt obiceiurile si traditiile de Craciun in alte tari ale lumii.
Germania este tara care ca dat obiceiul impodobirii bradului de Craciun. Initial, impodobirea se realiza cu panglici, lumanari si dulciuri. Mai tarziu acest obicei a devenit popular si in alte tari.
De asemenea, nemtii obisnuiesc ca in preajma sarbatorilor de iarna, sa aprinda cate o lumanare in fiecare duminica de dinaintea Craciunului, intr-un Advent “Adventskrantz” ce inseamna “Vine”. Acest suport metalic cu patru lumanari simbolizeaza cele patru saptamani de dinaintea Craciunului.
In Spania, seara de Craciun este sarbatorita impreuna cu familia, in jurul mesei imbelsugate. Acestia isi impodobesc casele cu iesle confectionate din lemn si figurine ce aduc aminte de Nasterea lui Iisus. In seara de Ajun copiii isi lasa la usa ghetutele lustruite, umplute cu morcovi, paie si orz pentru animalele celor 3 magi.
In Islanda, nu vine doar un Mos Craciun cu daruri, ci 13. Se spune ca acestia coboara din munti, si incepand cu data de 11 decembrie, copiii sunt vizitati in fiecare seara de cate un Mos Craciun. Cei cuminti primesc dulciuri, mandarine si lozuri in plic iar cei neascultatori primesc cate un cartof stricat.
In Franta, Mos Craciun este asteptat de intreaga familie, in jurul mesei. Acestia nu mananca pana ce o lumanare aprinsa nu este trecuta din mana, in mana, pana ce ajunge la cea mai tanara persoana de la masa. Dupa cina, francezii merg la slujba. In unele zone ale tarii, oamenii ard un butuc, acest obicei simbolizand bunastarea familiei pentru urmatorul an.
In Rusia, crestinii sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie, pe rit vechi, desi in ultima vreme sunt tot mai multe familii care sarbatoresc pe stil nou. Rusii isi impodobesc casele cu crengute de brad, brazi impodobiti iar Mos Gerila si Zapezica aduc cadouri copiilor, prajituri si jucarii.
In Ungaria, traditia spune ca in seara de Ajun, cei mici pleaca in vizita la rude, iar Iisus le aduce bradul impodobit cu ornamente si dulciuri pe care copiii au voie sa le manance in ziua de Craciun, dupa masa traditionala.
In Anglia, copiii care au fost cuminti tot anul isi asteapta cadourile de la Father Christmas, dupa ce si-au aruncat in foc scrisorile, sperand ca piticii le vor scoate prin horn si dorintele li se vor implini. Iar dupa masa de Craciun, englezii pornesc la vanatoare de pitigoi, chiar in ziua de Sf. Stefan. Traditia se repeta in fiecare an, amintind de legenda martirului crestin inchis care nu s-a mai putut salva din cauza acestei pasari care l-a trezit pe gardianul de paza.
Daca Germania este tara care a adus obiceiul impodobirii bradului de Craciun, SUA este cea care l-a facut cunoscut pe Mos Craciun (Santa Claus), un personaj bazat pe legenda Sfantului Nicolae. In America, sarbatorile de iarna sunt momente de poveste, colindele de Craciun rasuna atat in fiecare casa cat si pe strazi sau in magazine, strazile si casele sunt impodobite iar Mos Craciun imparte daruri copiilor.
In Danemarca, modalitatea prin care oamenii isi ofera darurile de Craciun este putin diferita. Acestia se asaza in jurul bradului iar cel mai varstnic membru ofera primul cadou celui destinat, care la randul lui va oferi urmatorul cadou persoanei pentru care a fost pregatit si asa mai departe. La fel ca si nemtii, danezii aprind patru lumanari in saptamanile de dinaintea Craciunului, acestea semnificand bucuria, speranta, credinta si pacea.
In Bulgaria, Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a anului. Un loc special pentru cei dragi care nu mai sunt printre noi este lasat liber la masa de Craciun. De aceea, masa este stransa a doua zi, pentru ca acestia sa se bucure de bucatele ramase.
Masa de Craciun este bogata si contine cel putin 12 preparate de post, pentru fiecare luna a anului. Traditia spune ca fiecare trebuie sa sparga o nuca iar anul ce urmeaza este bun si bogat sau gaunos, in functie de cum este miezul de nuca din interior.