Centura de siguranta salveaza vieti. Conform unui studiu al Comisiei Europene, purtarea acesteia ar putea salva 7.300 de vieti anual, la nivelul Uniunii Europene. Indiferent de lungimea drumului sau de pozitia pe care o ocupi in autovehicul, cuplarea centurii trebuie sa fie primul pas pentru orice calatorie in siguranta cu masina.

In cazul copiilor, acestia trebuie tinuti in dispozitivele speciale, scaune sau inaltatoare in functie de varsta, pana cand ajung la o inaltime de 1.35 m, cand vor putea purta doar centura clasica.

Nepurtarea centurii de siguranta este una dintre principalele cauze ale accidentelor soldate cu victime, alaturi de conducerea in stare de ebrietate si depasirea vitezei legale. Cu toate acestea, unii soferi prefera sa ignore zgomotul de avertizare pentru cuplarea centurii sau sa foloseasca capete speciale pentru a pacali acest sistem al masinii, ingorand complet utilitatea acestui mijloc de protectie.

  1. Sistemul de siguranta al masinii este creat astfel incat sa functioneze ca un intreg, nu pe bucati. Eficienta airbag-urilor este dovedita numai in cazul in care centura de siguranta este cuplata. In absenta ei, declansarea airbag-urilor poate crea leziuni in timpul impactului.
  2. In cazul unui impact, pasagerii din spate pot fi proiectati peste cei din fata, lucru ce ar duce la ranirea tuturor pasagerilor din masina.
  3. Pasagerii care nu poarta centura de siguranta risca sa fie proiectati in afara masinii in timpul unui accident. Acest lucru ar duce la o ranire mult mai grava. De cele mai multe ori, proiectarea pasagerului in afara vehiculului, in urma unui impact, se soldeaza cu decesul acestuia.
  4. In cazul unui accident in care autovehiculul se rostogoleste, sansele ca pasagerii care poarta centura de siguranta sa supravietuiasca cresc cu 45% fata de cei care nu au cuplat acest sistem de protectie. In plus, cei care poarta centura au sanse mult mai mari sa ramana constienti in urma accidentului, si astfel sa poata iesi in siguranta din masina sau sa ceara ajutorul autoritatilor.
  5. Centura are un rol foarte important in a proteja coloana vertebrala in timpul unui impact. Aceasta mentine corpul intr-o pozitie cat mai stabila in timpul accidentului, astfel reducand riscul de paralizie in urma unor traumatisme puternice.

Centura de siguranta este cel mai eficient mijloc de protectie in timpul unui accident rutier. Pentru ca aceasta sa fie cu adevarat eficienta trebuie sa o reglezi pe inaltimea ta, pentru a fi bine ajustata pe corp, sa nu fie rasucita, sau sa fie gresit pozitionata in zona gatului, si sa nu treaca peste obiecte ascutite aflate in buzunar.

Nu in ultimul rand, tine cont ca centura de siguranta este obligatorie in Romania, si nepurtarea acesteia atrage sanctionarea cu 2 puncte de amenda, atat pentru sofer cat si pentru pasagerii care nu s-au asigurat.

Asigurarea de accident Otto Protect iti ofera o protectie suplimentara, cu acoperire pentru orice tip de accident, la doar 37 lei pe an. Afla mai multe detalii despre asigurarea de accident Otto Protect de aici

5 motive pentru care sa porti mereu centura de siguranta