1.Soferii nu sunt obligati sa aiba asupra lor polita RCA si nici sa o prezinte Politiei

Asigurarea RCA este obligatorie pentru toti soferii. Deci, daca nu ai asigurare, risti sa te trezesti cu o amenda. Partea buna este ca nu esti obligat sa ai polita la tine. Daca esti oprit pentru o verificare, Politia poate verifica pe loc (prin site-ul CEDAM) daca masina are sau nu asigurare. Daca apari in baza de date ca fiind asigurat, esti liber sa pleci.

Potrivit advocatnet.ro, in 2015 un sofer a fost amendat pentru ca nu a avut asupra sa polita de asigurare RCA. Soferul a contestat in instanta procesul verbal si a obtinut anularea amendei in 2016. Judecatoria a decis ca nu exista nici o lege clara care sa-l oblige pe sofer sa aiba o dovada fizica a asigurarii asupra lui.

  1. Daca iti vinzi masina, poti recupera banii de pe asigurarea RCA

Vrei sa-ti vinzi masina dar inca ai o asigurare RCA valabila? Fii fara grija, pentru ca poti recupera banii din prima de asigurare, care au ramas “neconsumati” – aferenti timpului pana la expirare, bineinteles daca nu ai avizate daune pe aceasta.

Pentru a-ti recupera banii pe asigurare, ai nevoie de urmatoarele acte: cerere standard, copie dupa actul de identitate, polita RCA in original + dovada platii, dovada radiere fiscala, contract vanzare-cumparare (sau o copie dupa cartea de identitate a vehiculului fata/verso, ca sa se vada vechiul si noul proprietar), inregistrarea la administratia financiara si un extras de cont pe numele asiguratului vechi. De cele mai multe ori prima de asigurare se restituie pe card; foarte putini asiguratori restituie cash.

  1.  Poti inchiria o masina pe perioada reparatiei masinii, iar asiguratorul deconteaza

Daca esti pagubit intr-un accident, ai dreptul sa inchiriezi o masina din aceeasi clasa sau inferioara, in timp ce masina ta este in service (in baza unei polite RCA emise dupa data de 19 Septembrie 2016), sau cat timp asiguratorul face cercetari cu privire la accident. Asiguratorul este obligat sa achite costul inchirierii.

Conform normelor interne pentru fiecare 4 ore de manopera ai dreptul la o zi de inchiriere.

  1. Asiguratorul RCA este obligat sa constate o dauna pe RCA in 3 zile lucratoare

Asiguratorul trebuie sa constate avariile in maximum 3 zile lucratoare de la data avizarii de catre pagubit sau la o data ulterioara convenita de catre parti. Poti beneficia de acest drept, indiferent de situatie (avarii mici sau majore).

In cazul  in care asiguratorul RCA nu face constatarea in termenul legal de 3 zile lucratoare de la notificare, poti duce masina la reparat inainte de constatare. Indicat este totusi ca avariile sa fie inspectate de un expert tehnic auto. Aceste informatii sunt necesare ulterior pentru dosarul de dauna.

  1. Pagubitul RCA isi poate repara masina avariata in orice unitate autorizata de Registrul Auto Roman

Daca esti pagubit, poti repara masina in orice service, singura conditie fiind ca acesta sa fie autorizat de RAR. Asiguratorul trebuie sa achite costul reparatiilor in contul service-ului, indiferent daca au sau nu contract de decontare directa. O unitate cu decontare directa are avantajul ca nu vei plati tu reparatia din buzunar ca apoi sa-ti recuperezi banii de la firma de asigurari. Tu decizi unde iti repari masina insa fii atent  pentru ca trebuie  sa precizezi acest lucru in documentul “Cerere de despagubire” care se completeaza si se depune la asiguratorul RCA dupa efectuarea reparatiilor.

  1. Istoricul bonus-malus se poate pastra chiar daca iti schimbi masina

Sistemul bonus-malus a fost introdus ca o masura de responsabilizare a soferilor. Acest sistem urmareste ca soferii prudeti sa nu plateasca aceleasi prime de asigurare ca aceia care au facut accidente.

Asadar, cu cat mai putine accidente, cu atat mai mare este valoarea bonus. Insa, ce se intampla daca iti cumperi o masina noua?

In baza adeverintei de istorie de dauna de la asiguratorul masinii vechi, poti solicita pastrarea istoricului si sa pornesti cu asigurarea RCA pentru noua masina de la clasa bonus-malus de care ai beneficiat anterior, ceea ce poate insemna o reducere de pana la 50% ( reducerea maxima).

  1. RCA obligatoriu si pentru masinile care nu circula

Desi nu multi cunosc acest lucru, asigurarea RCA este obligatorie si pentru autoturismele trase pe dreapta, parasite, daca acestea sunt inmatriculate. Chiar daca ti se pare incorecta o astfel de reglementare, potrivit ASF “Proprietarul unui vehicul trebuie sa detina o asigurare RCA valabila pe toata perioada in care vehiculul este inmatriculat/inregistrat, chiar daca acesta nu este utilizat”. Fiind vorba despre un vehicul parasit exista riscul ca acesta sa ia foc sau sa plece de pe loc, daca nu este parcat corespunzator, astfel avariind alte autoturisme.

Pentru a fi sigur ca faci cea mai buna alegere, te asteptam in birourile de vanzare Otto Broker cu sfaturi si recomandari personalizate in functie de nevoile tale. Sau poti cere online o cotatie de pret pentru masina ta, de aici.

7 lucruri pe care nu le stiai despre RCA
Tagged on: