Odata cu venirea primaverii e timpul sa iti pregatesti masina pentru sezonul cald. Unii soferi duc masina la service pentru o verificare de rutina, dar exista cateva verificari pe care le poti face chiar tu. Noi ti-am pregatit o lista de activitati care sa asigure o tranzitie armonioasa de la iarna, la primavara pentru masina ta:

  1. Revizia tehnica

O vorba inteleapta spunea ca mai bine previi decat sa tratezi. Ghici ce? Se aplica si in cazul masinii. La inceput de primavara este bine sa duci masina la service pentru o revizie generala. Asa te asiguri ca nu te trezesti cu surprize neplacute care puteau fi evitate. Cere mecanicului sa verifice filtrele, uleiul, placutele de frana, instalatia electrica si bujiile.

Frigul si umezeala pot forma condens care afecteaza instalatia electrica: farurile si luminile, sistemul audio sau alte functii de bord pot sa nu mai functioneze corespunzator.

De asemenea, nu uita de frane. Sistemul de franare este foarte solicitat iarna, deci este esential sa verifici ca functioneaza corect. Daca observi un sunet ciudat sau daca simti ca trebuie sa apesi mai puternic pedala de frana, e cazul sa duci masina la o revizie.

2.Verifica bateria si lichidele masinii

Ai observat vreodata ca atunci cand e frig, masina are nevoie de mai mult timp sa porneasca? Bateria este solicitata suplimentar atunci cand este frig si tinde sa se consume mai repede. Cele mai multe magazine de piese sau service-uri te pot ajuta cu inspectia bateriei. Daca suspectezi ca bateria ta este aproape consumata, verifica data instalarii si fa o vizita la cel mai apropiat service.

Verifica lichidele si inlocuieste-le pe cele consumate:

  • Umple rezervorul lichidului de parbriz.
  • Verifica uleiul de motor. Este important sa fie la un nivel optim pentru a asigura buna functionare a motorului.
  • Lichidul de frana trebuie sa fie suficient. Altfel, franarea va fi prelungita, ceea ce te supune la riscuri.

    3.Schimba cauciucurile de iarna cu cele de vara: inspecteaza-le si aliniaza-le

Cand vine vorba de intretinerea masinii, cauciucurile sunt un aspect foarte important de luat in considerare, mai ales la schimbarea anotimpurilor. Surprinzator, multi oameni nici nu se obosesc cu inlocuirea cauciucurilor de iarna. Insa, in timp ce acestea sunt ideale pentru conditii de vreme rece si umeda, pe vreme calda tractiunea cauciucurilor de iarna poate fi compromisa iar distanta de franare creste, ceea ce creste si riscul unui accident rutier.

Atunci cand inlocuiesti anvelopele, curata-le bine si inlatura orice urma de nisip si sare, si verifica daca nu au fisuri sau taieturi provocate in timpul iernii. Apoi depoziteaza-le intr-un spatiu uscat si racoros.

Imediat dupa ce inlocuiesti pneurile, verifica presiunea si aliniamentul lor. Si daca tot esti la acest capitol, fa un control al rotii de rezerva. Nu stii niciodata cand s-ar putea sa ai nevoie de ea.

Daca folosesti anvelope all-season, examineaza starea lor. In cazul in care iarna care a trecut a fost deosebit de aspra pentru cauciucurile tale, poate ar fi momentul sa le schimbi cu unele noi. Si tine minte: cauciucurile intr-o stare optima iti asigura siguranta in trafic – daca nu achizitionezi cauciucuri noi, te poti pune in pericol.

  1. Inlocuieste stergatoarele

Nu-ti doresti sa fii prins in mijlocul unei ploi torentiale de primavara fara stergatoare functionale, nu-i asa? Asigura-te ca stergatoarele tale functioneaza bine si inlocuieste-le daca sunt uzate. De multe ori, soferii omit acest aspect, pana in momentul in care ploua si deja la drum. Fa-ti o favoare si verifica stergatoarele, astfel incat primavara sa nu te gaseasca nepregatit.

  1. Verifica sistemul de climatizare

Probabil ca nu ai prea folosit clima rece pe timpul iernii. Pentru a asigura buna functionare a sistemului de clima, curata bine urmele de praf si porneste aerul la maximum. Vezi cat de repede se raceste.  Buna lui functionare este foarte importanta. Iar multi oameni nu stiu ca sistemul de AC nu este doar pentru confortul personal, ci ajuta si motorul sa se raceasca in sezonul cald.

  1. Spala masina

Poate ca suna evident, insa primavara masina ta are nevoie de o curatenie generala. Soferii stiu cat de greu este sa pastrezi o masina curata iarna si de aceea curatenia generala a masinii are loc mai rar in sezonul rece.  Pe langa spalatul si lustruitul caroseriei, curata si locurile mai ferite ale masinii: sasiul, pasajele rotilor, partea interioara a pragurilor laterale etc. Pe timpul iernii, aceste zone pot acumula sare si alte substante corozive. Asadar, trebuie sa faci o vizita la o spalatorie cu apa sub presiune, pentru a inlatura toate aceste substante.

Nu uita de zonele de sub covorasele de cauciuc, sub mocheta si zonele dintre si de sub scaune.

E timpul sa treci la parbriz, luneta si geamuri printr-o curatare intensiva cu o solutie speciala care nu lasa urme. Curata foarte bine farurile, stopurile si asigura-te ca sunt in stare buna de functionare. Pe timpul iernii, este posibil sa fi acumulat impuritati.

  1. Verifica suprafata vopselei

Examineaza cu atentie vopseaua si zonele expuse pentru a detecta eventuale zgarieturi, puncte, lovituri sau mici pete de rugina care pot sa apara peste iarna. Daca te ocupi de ele din timp, va fi mai simplu sa le repari si te va costa mai putin.

  1. Scapa de greutatile inutile

Daca pe timp de iarna ai avut in masina un kit pentru zapada, e momentul sa il scoti si sa il pui in garaj. Vorbim despre: set de lanturi, sac de nisip/ sare, lopata pentru zapada si alte lucruri de care nu mai ai nevoie odata ce iarna s-a incheiat. Daca e mai usoara, masina ta se va misca mai bine si va consuma mai putin.

Si nu uita, oriunde te duce drumul, mergi mai linistit cand ai o polita de asigurare CASCO. Te asteptam in birourile de vanzare Otto Broker cu sfaturi si recomandari personalizate in functie de nevoile tale. Sau poti cere online o cotatie de pret pentru masina ta, de aici.

Acum esti pregatit de primavara! Unde planuiesti prima iesire in aer liber?

 

Curatenia de primavara incepe cu masina ta