Cateva modificari in casa ta si in obiceiurile pe care le ai zi de zi ar putea face o diferenta considerabila la facturi. Astfel ca, fie ca vrei sa reduci costurile cu facturile de utilitati sau vrei sa fii mai prietenos cu mediul si sa consumi mai putine resurse, poti aplica o serie de trucuri pentru a economisi bani si energie. Si pentru ca in sezonul rece platim cele mai mari facturi, fie ca vorbim de gaz sau electricitate, orice economie este binevenita, nu-i asa?
- Verifica inchiderea usilor si a ferestrelor. Reglarea acestora astfel incat sa se inchida etans, te va ajuta sa nu mai irosesti caldura. Mai ales in acele camere unde simti ca temperatura este intotdeauna mai scazuta decat in restul casei.
- Inchide centrala termica sau robinetele termostatate de la calorifere de fiecare data cand deschizi larg ferestrele pentru a aerisi.
- Evita sa acoperi caloriferele cu haine pe care incerci sa le usuci. Acest lucru va impedica emanarea caldurii si va creste consumul de energie cu pana la 20%. Foloseste caloriferele in acest scop doar in situatiile de urgenta.
- Foloseste un termostat ambiental si seteaza temperatura optima. Tine cont ca fiecare grad in minus poate reduce consumul cu pana la 3%. De asemenea, nu opri centrala pe timpul zilei, atunci cand nu este nimeni acasa, pentru ca ulterior consumul de energie va fi mai mare pentru a o reincalzi.
- Poti economisi lunar cu pana la 10% energie daca scoti din priza incarcatoarele si electrocasnicele pe care nu le folosesti.
- Inlocuieste becurile clasice cu cele de tip LED. Acestea vor consuma de pana la 5 ori mai putin iar diferenta o vei vedea inca de la prima factura.
- Pentru iluminarea camerelor poti folosi corpuri cu senzori de miscare sau intrerupatoare cu variator electric pentru a regla intensitatea luminii in functie de nevoile tale.
- Porneste masina de spalat rufe doar atunci cand este plina, evitand consumul inutil de energie si apa. Foloseste acelasi truc si in cazul masinii de spalat vase daca detii una.
- Inlocuieste electrocasnicele vechi cu modele din generatia noua, din clasa energetica A. Astfel consumul de energie poate fi diminuat cu pana la 20%.
- Seteaza temperatura apei pentru robinet la 45-50 de grade Celsius. Este mai eficient sa obtii o temperatura potrivita decat sa o combini prea mult cu apa rece, atunci cand faci dus sau speli vasele.
- In sezonul rece, adapteaza tinuta pe care o porti in casa la temperaturile mai scazute. Schimba tricoul cu o bluza putin mai groasa si astfel poti sa scazi temperatura din casa cu cel putin 2 grade Celsius. Este recomandat sa mentii o temperatura intre 20-21 de grade pe timpul noptii si 21-22 grade pe timp de zi. Iti reamintim, fiecare grad poate creste sau micsora factura cu aproximativ 3%.
Protejeaza poate cea mai mare investitie a familiei tale alegand o asigurare facultativa pentru locuinta. In cazul unor daune produse de scurgeri de gaze, spargerea unui calorifer sau a instalatiei, defectiuni la centrala termica sau la aerul conditionat, precum si in caz de incendiu, dezastre naturale sau furt, asigurarea iti ofera protectia financiara pentru a depasi un astfel de moment neprevazut. O astfel de polita de asigurare costa mai putin decat crezi. Solicita online oferta pentru asigurarea facultativa a locuintei tale, aici.