Cele mai frecvente daune provocate locuintelor din Romania au fost inregistrate in urma inundatiilor cauzate de apa de conducta in propriul apartament sau la vecini. O inundatie in casa este o situatie dificila dar si una care trebuie rezolvata cat mai repede.
Daca inundatia are loc intr-un apartament si provoaca daune si la unul sau mai multi vecini atunci situatia este si mai neplacuta deoarece pagubele cresc si apare intrebarea: cine plateste? In cazul in care nu ai o asigurare facultativa va trebui sa suporti cheltuielile lucrarilor.
Este important de retinut faptul ca daca ai o asigurare obligatorie de locuinta PAD, chiar daca stii ca locuinta este acoperita pentru daune produse de inundatie, aceasta clauza nu se refera la inundatiile provocate de apa de conducta ci de cele in urma dezastrelor naturale.
Iar in cazul in care locuiesti la parterul unui bloc sau la casa iar locuinta ta este inundata in urma unui dezastru natural, revarsarea unui rau, viituri sau ploi abundente, trebuie sa stii ca asigurarea obligatorie de locuinta PAD despagubeste doar daunele provocate la cladiri, insa nu si cele inregistrate asupra bunurilor, cum ar fi mobila, electrocasnice, obiecte de valoare etc.
Pentru a proteja bunurile din locuinta de o posibila inundatie din cauze naturale sau de o inundatie produsa de spargerea accidentala a unei conducte de apa este necesar sa adaugi o clauza suplimentara la asigurarea facultativa de locuinta.
Cum procedezi in caz de inundatie?
In cazul in care nu ai o asigurare facultativa incheiata va trebui sa suporti cheltuielile lucrarilor. Fie ca este vorba despre pagube doar in locuinta ta sau mai rau, daca vorbim si despre daune provocate in apartamentele vecine daca locuiesti la bloc.
Daca ti-ai asigurat locuinta cu o polita facultativa si se intampla sa ai o inundatie in locuinta:
- inchide robinetii de la instalatia sanitara sau de incalzire a locuintei;
- in masura posibilitatilor, incearca sa feresti cat mai mult mobila si electrocasnicele de contactul cu apa;
- nu atinge nicio sursa de curent cand esti in apa;
- fotografiaza daunele produse din care sa reiasa starea locuintei cat si a bunurilor in urma inundatiei;
- apeleaza consilierul Otto Broker care ti-a incheiat polita de asigurare iar acesta te va ajuta cu informatii pentru deschiderea dosarului de dauna si te va indruma pe parcursul rezolvarii acestuia.
In caz ca inundatia din apartamentul tau a provocat daune si la vecini, chiar daca ai o asigurare pentru propria locuinta, aceasta nu acopera daunele provocate altora. Pentru a fi sigur ca beneficiezi de o protectie completa in cazul unei inundatii, alege sa inchei o asigurare care sa includa si riscurile legate de raspunderea civila fata de terti. Astfel, asiguratorul va plati despagubirile catre cel afectat de inundatia produsa in apartamentul tau.
Un client dezinformat sau informat insuficient devine cu siguranta, mai devreme sau mai tarziu, un client nefericit. La Otto Broker, te consiliem in alegerea politei potrivite nevoilor tale si iti prezentam corect produsele de asigurare, pentru a intelege toate clauzele pe care le poti adauga in contractul tau de asigurare astfel incat sa beneficiezi de o protectie completa.
Daca nu ti-am raspuns la toate intrebarile, contacteaza-ne oricand la telefon 021.555.6886, pe chat-ul de pe site sau pe e-mail la [email protected] sau viziteaza rubrica de intrebari frecvente aici. De asemenea, poti veni intr-unul dintre birourile noastre de vanzare, beneficiind gratuit de consultanta din partea specialistilor Otto Broker.