Securitatea cibernetică este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă un business, indiferent de mărime sau de industrie. Din nefericire, este și un subiect căruia mulți proprietari de afaceri nu îi acordă suficientă atenție. Citește în continuare pentru a afla care sunt entitățile cele mai afectate de atacuri cibernetice

Companiile din sectorul financiar

Potrivit IBM, companiile din sectorul financiar au suportat aproape 20% din totalul atacurilor cibernetice în 2018, fiind și cel mai des atacat sector pentru trei ani la rând.

Această industrie reprezintă o țintă atractivă pentru hackeri din cauza naturii informațiilor deținute de acest tip de companii: numere de card, CNP-uri și alte informații foarte sensibile, care pot fi ușor scoase la vânzare pe dark web. Atacurile împotriva companiilor din sectorul financiar duc la numeroase cazuri de furt de identitate online, fie de către cei care au furat datele, fie de la o terță parte care cumpără informațiile în mod ilegal.

Companiile mici și medii ce utilizează sisteme de securitate învechite

Hackerii țintesc adesea companiile mici și medii, care au o securitate cibernetică mai slabă, deoarece sunt ținte mai ușoare. Spre deosebire de întreprinderile mari, care au resursele necesare pentru a instala o infrastructură puternică de securitate cibernetică, business-urile mici nu au de obicei bugetul necesar pentru a face acest lucru, astfel devenind mai vulnerabile.

Deși multă lume crede că un hacker alege doar victime de pe urma cărora ar putea câștiga sume mari, acesta nu este singurul factor pe care criminalii cibernetici îl iau în considerare. De multe ori, acestia vor prefera un atac asupra unui sistem cibernetic slab pentru ca raportul recompensa vs efort va fi unul mai bun.

Companiile din sectorul de sănătate

Industria medicală reprezintă o țintă profitabilă pentru un hacker din cauza tuturor informațiilor private legate de sănătate pe care companiile din sectorul de sănătate le stochează. De exemplu, un spital dispune de dosare medicale care conțin informații foarte sensibile, de la CNP-ul pacientului până la istoricul său medical.

Deseori, spitalele sunt victime ale atacurilor de tip ransomware, conducerea acestora fiind nevoită să plătească pentru a recupera datele pacienților.

Dosarele medicale sunt deseori vândute pe pe dark web, acestea putând fi folosite fie pentru furt de identitate, fie pentru șantajarea anumitor pacienți cu amenințări de publicitate a istoricului medical.

Companiile foarte mari

Companiile mari sunt și ele ținte atractive pentru hackeri, datorită posibilității lor de a plăti răscumpărări foarte costisitoare pentru a-și recupera datele. Mai mult decât atât, uneori nici companiile foarte mari nu acordă suficientă atenție securității cibernetice, nu își instruiesc adecvat angajații cu privire la aceasta și nu investesc în cele mai noi metode de apărare. Bineînțeles, pentru un hacker va fi mult mai dificil să atace o companie mai mare, însă și recompensa este, de cele mai multe ori, pe măsura efortului.

Deși anumite categorii de persoane sau companii sunt mai expuse la atacuri cibernetice, nimeni nu este sută la sută ferit de acestea. Asigurarea poate fi plasa de siguranță a unei companii atunci când toate celelalte metode de protecție eșuează. O poliță bună va acoperi atât pierderile proprii (pierderi de venituri din blocarea activității, pierderi de date operaționale, plăți fraudate etc) cât și pentru daunele pe care le-ai putea produce partenerilor de afaceri, clienților sau angajaților (transmiterea de viruși informatici, încălcarea confidențialității, pierderi de date cu caracter personal etc). O astfel de poliță, alături de o serie de măsuri solide de securitate cibernetică, vor oferi protecția necesară împotriva acestei amenințări în continuă creștere.

Intră pe www.ottobroker.ro și află mai multe despre cum te putem ajuta.

Cele mai comune ținte ale atacurilor cibernetice