Este dovedit faptul ca e mai periculos sa conduci pe timp de noapte. Riscul de accidente rutiere fatale pe timp de noapte fiind de trei ori mai mare decat cel de pe timpul zilei. Iar motivul principal este ca noaptea nu avem o vedere la fel de buna ca cea din timpul zilei. Cu un camp vizual mai redus, automat ai mai putin timp la dispozitie pentru a frana, in caz de obstacol. Pe langa asta, stralucirea farurilor prea puternice de pe contrasens pot chiar sa complice situatia. Iata 10 trucuri care te pot ajuta pentru a reduce riscul unui accident auto pe timp de noapte.
- Fii defensiv! Potrivit autoritatilor, consumul de alcool pe timp de noapte creste de patru ori rata accidentelor fatale. Bineinteles, nu urca la volan dupa ce ai consumat bauturi alcoolice, indiferent de ora. In plus, evita orice ti-ar putea distrage atentia de la condus. Pe timp de noapte, instinctele tale defensive trebuie sa fie ridicate.
- Nu conduce daca esti obosit! Accidentele cauzate de somnolenta sunt mai predispuse in intervalul orar 00:00 – 06:00. Asadar, tine cont ca in intervalul acesta, pe sosele s-ar putea sa intalnesti soferi somnorosi, chiar daca tu ai plecat la drum odihnit. Ca sa reduci riscul de a atipi, bea o cafea, deschide geamul din cand, in cand, pentru aer proaspat, porneste radioul, canta sau ia pe cineva care sa iti tina companie pe drum. Daca oboseala chiar isi spune cuvantul, iti recomandam sa opresti pentru o pauza de condus intr-un loc special amenajat sau chiar sa faci un popas peste noapte.
- Curata parbrizul! Parbrizul murdar sau deteriorat poate dispersa lumina farurilor de pe contrasens si iti poate afecta vizibilitatea. De asemenea, tine cont ca farurile trebuie curatate cu regularitate. Daca sunt murdare acestea pot fi ineficiente. Va fi dificil sa vezi drumul si le va fi greu si altor soferi sa te vada. Asigura-te ca ai solutie de curatat parbrizul in recipient si seteaza corect lumina farurilor.
- Incetineste! Condu prudent si cu o viteza mai mica. Viteza prea mare este cauza accidentelor produse pe timpul noptii in 37% dintre cazuri, in comparatie cu 21% dintre cele care au loc pe timpul zilei, din cauza vizibilitatii reduse si a timpilor de reactie mai scurti. Trebuie sa ai in vedere ca faza lunga iti asigura o vizbilitate de pana la maximum 200 m in conditii meteo ideale, iar faza scurta intre 30-50 m. De exemplu, daca farul lumineaza pe o distanta de 50 m, la o viteza de 70 km/h vei avea nevoie de aproximativ 56 m pentru a frana. De aceea, trebuie sa tii cont ca viteza redusa si adaptarea luminii sunt esentiale in cazul condusului pe timp de noapte.
- Foloseste luminile de drum (faza lunga) ori de cate ori este nevoie. Acestea sunt de mare ajutor pe drumurile din afara localitatilor sau in zonele slab iluminate. Dar nu uita sa schimbi luminile cu cele de intalnire (faza scurta) atunci cand te apropii, la mai putin de 200 m, de un alt vehicul care circula din sens opus sau la mai putin de 100 m fata de un autovehicul care circula in fata ta.
- Inchide luminile interioare si pastreaza lumina de pe bord la un nivel minim, daca acest lucru este posibil. Asta va reduce aparitia reflexiei pe geamuri si nu iti va distrage atentia de la drum.
- Priveste in directia buna. Chiar daca trebuie sa ai mereu atentia indreptata catre drum, evita privirea fixa si nu te uita niciodata in farurile care se apropie de pe contrasens. Cand se apropie un vehicul, evita sa le privesti pentru a nu fi orbit de lumina lor. Indreapta-ti privirea in jos, spre dreapta, folosindu-te de marcajele drumului ca ghid pentru a iti pastra traseul. Ridica privirea imediat ce ai trecut de vehiculul de pe contrasens.
- Pe timp de noapte sunt mai multe sanse sa intalnesti un animal salbatic sau chiar un caine orbit de farurile masinilor. Cand conduci dupa lasarea intunericului, acorda o atentie deosebita drumului si asigura-te ca nu sunt animale salbatice in calea ta. Cele mai multe accidente care implica animale salbatice, in special caprioarele, se petrec noaptea sau foarte devreme dimineata.
- Verifica periodic ca toate luminile functioneaza corespunzator: luminile de intalnire, drum si ceata, pozitiile, semnalele de directie si lampile de frana. Si adapteaza luminile conditiilor de drum.
- Depasirea pe timp de noapte poate fi periculoasa mai ales in conditii de drum neprielnice. Daca vizibilitatea este redusa, atunci automat aprecierea distantelor scade semnificativ. Nu iti asuma riscuri inutile si angajeaza-te intr-o depasire doar atunci cand esti sigur ca iti permit conditiile. Intunericul scade vizibilitatea asupra elementelor nesemnalizate cum ar fi gropi, biciclisti, carute, pietoni sau animale.
Chiar daca unii soferi prefera condusul pe timp de noapte datorita traficului mai redus, exista si cazuri in care oboseala, distanta mare sau conditiile de drum pot reprezenta un pericol real care necesita o atentie sporita la volan. Condusul pe timp de noapte poate fi chiar foarte solicitant pentru soferi, mai ales pe drumurile nationale sau judetene.
Indiferent daca circuli cu masina noaptea sau ziua, nu uita sa iti reinnoiesti polita RCA. O poti comanda online, rapid si comod, pe o luna sau cat ai nevoie, de aici. Dupa efectuarea platii, vei primi polita pe e-mail si vei avea oricand acces la ea in contul tau de client.