Asigurarea de locuinta este o componenta esentiala a strategiei tale de protectie financiara. Cu toate acestea, exista multe mituri care pot sa te incurce si sa te faca sa subestimezi importanta unei asigurari de locuinta adecvate. Aici sunt cateva dintre aceste mituri dar si sfaturi despre cum sa iti asiguri o protectie completa pentru locuinta ta.

Mitul 1: Asigurarea de locuinta nu este necesara.

Acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri. O asigurare de locuinta este esentiala pentru a-ti proteja casa si bunurile in caz de evenimente neasteptate, cum ar fi incendii, inundatii sau furturi. Fara o asigurare adecvata, daca pagubele produse afecteaza locuinta astfel incat aceasta devine nelocuibila acestea iti pot afecta puternic confortul financiar sau chiar calitatea vietii. Asigurarea locuintei este o plasa de siguranta accesibila. Platind o suma relativ mica anual pentru prima de asigurare, poti avea certitudinea ca locuinta ta va fi protejata, iar tu vei primi despagubiri pentru daunele suferite in cazul in care locuinta ta este afectata in urma unui risc asigurat.

Mitul 2: Asigurarea obligatorie de locuinta PAD acopera toate riscurile.

Unele persoane pot crede ca o asigurare obligatorie de locuinta PAD este suficienta pentru a le proteja casa. Insa, asigurarea obligatorie PAD acopera doar 3 riscuri din cauze naturale: cutremur, indundatii si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro.

Astfel, trebuie sa stii ca daca locuinta ta valoreaza 100.000 euro si tu inchei o polita PAD si o asigurare facultativa la valoarea reala, asigurarea facultativa va acoperi riscurile incluse in polita in limita de acoperire dar si riscurile de inundatie din cauze naturale, cutremur si alunecari de teren in limita a 80.000 euro, iar restul de 20.000 euro vor fi acoperiti de catre polita obligatorie.

Este important de retinut faptul ca asigurarea facultativa poate fi incheiata doar daca inchei si o asigurare obligatorie PAD.

Mitul 3: Asigurarea facultativa de locuinta acopera toate riscurile.

Unul dintre cele mai raspandite mituri este ca o polita de asigurare de locuinta acopera automat toate riscurile. Realitatea este ca fiecare polita are anumite acoperiri dar si limite, iar protectia oferita poate varia in functie de polita. Este important sa citesti cu atentie termenii si conditiile politei tale pentru a intelege exact ce riscuri sunt acoperite si care nu sunt. Dar si sa te asiguri ca le incluzi pe cele mai importante la care locuinta ta este expusa.

Asigurarea facultativa de locuinta completeaza acoperirea minima a politei obligatorii PAD oferind protectie suplimentara impotriva celor 3 riscuri de catastrofa: cutremur, alunecare de teren si inundatii, cat si a altor riscuri majore precum: incendiu, explozie, furtuna, caderea corpurilor pe acoperis, ploi torentiale, furt etc.

Mitul 4: Asigurarea de locuinta este scumpa.

Multi oameni presupun ca asigurarea de locuinta este costisitoare, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Costul politei depinde de mai multi factori, inclusiv valoarea locuintei, zona in care locuiesti si nivelul de acoperire dorit. Cu o cercetare atenta si cu ajutorul unui specialist in asigurari, poti gasi o polita de asigurare care sa iti ofere o protectie completa la un pret corect.

Pentru o suma mica pe care o platesti anual pentru prima de asigurare, locul pe care il numesti “acasa” va fi protejat iar tu vei fi despagubit pentru daunele produse in caz ca locuinta ta este afectata.

Poti solicita o oferta de asigurare pentru apartamentul sau casa ta, completand formularul pentru a obtine o cotatie de pret. Si poti incheia asigurarea online, simplu si rapid, oriunde ai fi.

Mitul 5: Asigurarea cea mai ieftina este cea mai buna.

Alegerea celei mai ieftine polite de asigurare nu este intotdeauna cea mai inteleapta decizie. Este important sa gasesti o polita care ofera o acoperire adecvata pentru nevoile tale. O polita ieftina ar putea sa nu acopere toate riscurile sau sa aiba limite scazute, ceea ce ar putea duce la surprize neplacute in caz de dauna.

O asigurare facultativa de locuinta incheiata la valoarea reala a imobilului te va despagubi pentru a putea trece peste acest eveniment nefericit. In plus, polita poate acoperi cheltuielile de cazare provizorie pentru o perioada de maximum 3 luni, timp in care locuinta ta poate fi refacuta.

Mitul 6: Asigurarea de locuinta este complicata.

Desigur, termenii si conditiile politelor pot parea complexe, dar consultantul tau Otto Broker poate sa iti explice totul in detaliu si sa te ajute sa intelegi ce acoperire ai nevoie. Nu trebuie sa te simti coplesit de complexitatea termenilor cand vine vorba de asigurarile de locuinta si alege sa te bazezi pe expertii in domeniu pentru a te ghida in acest proces.

Mitul 7: Nu iti faci asigurare, ca oricum nu primesti banii in caz de dauna.

Nu trebuie sa te descurajezi in privinta incheierii unei asigurari de locuinta din cauza unor povesti negative auzite de la altii care pretind ca nu au primit despagubiri pentru daunele suferite. In realitate, in cazul in care dauna inregistrata este cauzata de un risc acoperit de polita ta de asigurare, garantat vei primi despagubire pentru aceasta. In multe dintre cazurile mentionate, lipsa despagubirii se datoreaza faptului ca polita nu acoperea riscurile specifice sau nu era incheiata la valoarea reala a locuintei.

De exemplu, exista situatii in care oamenii au suferit daune in urma unui incendiu sau unei explozii, dar aveau doar o asigurare obligatorie de locuinta PAD, care nu acopera aceste riscuri, sustinand ulterior ca nu au fost despagubiti, desi detineau o polita de asigurare.

Ce trebuie sa stii pentru o protectie completa:

Acum ca am dezvaluit cateva dintre miturile comune despre asigurarile de locuinta, iata ce trebuie sa faci pentru a te asigura ca ai o protectie completa:

  • Include toate riscurile la care locuinta ta este expusa. Analizeaza mediul in care traiesti si alege o polita care acopera evenimentele potentiale, cum ar fi incendii, inundatii cauzate de refularea apei de conducta, cutremure, furtuni, furturi samd.
  • Asigura bunurile din interior. Polita ta de asigurare ar trebui sa acopere si bunurile personale din interiorul casei tale, cum ar fi mobilierul, electronicele si bijuteriile.
  • Asigura locuinta la adevarata ei valoare. Este important sa asiguri casa la valoarea de piata, pentru a fi integral despagubit in cazul unei daune.
  • Include o clauza de raspundere civila fata de terti. Aceasta clauza poate sa te protejeze in cazul in care provoci daune vecinilor, in cazul unei inundatii sau a unui incediu produs in locuinta ta.
  • Evalueaza periodic locuinta si reinnoieste asigurarea. Valoarea de piata a casei tale poate sa se schimbe in timp, asa ca asigura-te ca actualizezi periodic polita pentru a reflecta aceste schimbari.
  • Apeleaza la un specialist. Un consultant Otto Broker te poate ajuta sa gasesti cea mai potrivita polita de asigurare pentru nevoile tale. Acesta cunoaste foarte bine ofertele companiilor de asigurari si te poate ghida in luarea celei mai bune decizii.

In concluzie, asigurarea de locuinta este o parte cruciala a protectiei tale financiare. Este important sa te informezi si sa iei deciziile corecte pentru a te asigura ca locuinta si bunurile tale sunt protejate in mod corespunzator in cazul unui eveniment nefericit.

Daca nu ti-am raspuns la toate intrebarile contacteaza-ne oricand la telefon 021.555.6886 sau pe e-mail la [email protected] sau viziteaza rubrica de intrebari frecvente aici.

Solicita online o oferta de asigurare facultativa de locuinta de aici!

Mituri comune despre asigurarile de locuinta si ce trebuie sa stii pentru o protectie completa