De ce trebuie sa imi reinnoiesc polita RCA?

Legislatia in vigoare impune incheierea unei asigurari RCA pentru orice masina inregistrata sau inmatriculata in Romania si reinnoirea acesteia de fiecare data cand expira.

Un aspect important pe care trebuie sa il ai in vedere este ca polita nou incheiata intra in vigoare in urmatoarea zi, incepand cu ora 00:00. Singurul caz in care RCA-ul este valabil din ziua in care inchei contractul este atunci cand faci o asigurare RCA in vederea inmatricularii, in ziua in care ai cumparat autoturismul.

Ce se intampla daca ies in trafic fara RCA?

  1. Platesti din propriul buget pentru daunele materiale si/sau vatamari corporale daca provoci un accident de circulatie

Daca provoci un accident rutier, in baza unei asigurari RCA valabile, persoana vatamata va fi despagubita de catre asiguratorul tau, acesta preluand raspunderea ta fara ca tu sa mai scoti bani din buzunar pentru a plati daunele. In lipsa acestei polite, pretul pe care ar trebui sa il platesti pentru daunele produse ar putea fi foarte mare.

Probabil ca nu stiai, dar costul mediu al unei daune pentru daune materiale a ajuns in prezent la 9000 de lei, si aproximativ 69,200 lei pentru vatamari corporale, conform cifrelor raportate de ASF.

Astfel ca, daca produci un accident fiind neasigurat, pe langa amenda pe care o vei primi, va trebui sa suporti si costurile de reparatie ale masinii accidentate dar si costurile de spitalizare si tratament ale persoanelor vatamate, daca este cazul.

  • Risti o amenda usturatoare dar si suspendarea inmatricularii

Dar nu trebuie sa fii implicat intr-un accident de circulatie pentru a fi prins fara asigurare. Oricand poti fi oprit de un agent de Politie pentru un control de rutina sau daca ai incalcat o regula de circulatie iar acesta iti poate cere asigurarea sau te poate verifica pe loc, pe siteul AIDA, daca masina are sau nu RCA valabila.

Daca esti descoperit ca circuli cu asigurarea RCA expirata, vei plati o amenda intre 1000 si 2000 de lei, potrivit legii 132/2017. In plus, ti se va retine certificatul de inmatriculare al masinii si chiar placutele de inmatriculare.

Este important sa stii faptul ca, daca au trecut mai mult de trei luni de cand ti-a expirat polita sau nu prezinti dovada incheierii unei noi polite RCA in termen de 30 de zile de la data constatarii, politistii pot dispune suspendarea inmatricularii sau chiar radierea ei din circulatie.

Ce se intampla daca ma loveste in trafic o masina fara RCA?

Datele transmise de ASF arata ca 1 din 3 masini dintre aflate in circulatie nu au o asigurare RCA valabila. Astfel ca riscul de a fi prejudiciat de un sofer neasigurat este destul de mare. Daca ti se intampla, poti depune o cerere de despagubire la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR).

In acest caz, BAAR iti va acorda despagubiri atat pentru daune materiale cat si in situatia in care accidentul s-a soldat cu victime. Urmand ca BAAR sa recupereze valoarea intregului prejudiciu de la soferul responsabil de producerea accidentului care va plati daunele din propriul buzunar.

La Otto Broker iti punem la dispozitie toate ofertele RCA din piata pentru ca tu sa o alegi pe cea care ti se potriveste.

Daca ai nevoie de consultanta, ne poti suna la 021.555.6886 si te vom indruma gratuit astfel incat sa inchei polita RCA potrivita pentru tine.

Iar daca ai ales deja polita care ti se potriveste, o poti comanda online, platesti cu cardul in siguranta si primesti polita pe e-mail.

In plus, oricand ai nevoie sa verifici polita RCA o vei putea face in contul tau de client, oriunde ai fi, de pe laptop sau un telefonul mobil. Si tot de acolo o poti printa daca ai nevoie. De asemenea, o poti reinnoi din contul tau de client cu un singur click.

O dauna medie costa cat polita RCA pe 10 ani. Tu ce alegi?
Tagged on: