„De ce am nevoie de o asigurare medicala de calatorie daca am Card de Sanatate European?” Pentru ca am primit aceasta intrebare, ne-am gandit sa raspundem mai detaliat intr-un articol.

Este important de mentionat inca de la inceput ca asigurarea medicala de calatorie este o polita care te poate scuti de multe probleme aparute in timpul calatoriei tale. Ea nu este obligatorie, ci este recomandata. De asemenea, nici Cardul European nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia.

Asigurarea de calatorie iti poate oferi si alte servicii decat cele medicale. In functie de tipul de asigurare si de clauzele suplimentare pentru care optezi, acoperirea politei este diferita, de la cele mai simple, care acopera doar cheltuieli medicale ca urmare a unui accident, pana la cele mai complexe, care acopera si imbolnavirea din alte cauze decat cele pre-exitente. Polita poate acoperi si interventiile medicale survenite in urma unor accidentari pe partiile de ski (acoperire de sporturi extreme) sau alte servicii precum pierderea bagajului, intarzierea sau anularea zborului.

Polita de calatorie se incheie pe o perioada de timp, intre 3 si 365 de zile, in Romania, anterior datei de plecare. Aceasta poate fi valabila peste tot in lume, in Europa sau intr-o tara anume, in functie de optiunea ta. Cardul European de Sanatate, dupa cum ii spune si numele, este valabil doar in tarile membre ale Uniunii Europene, pe o perioada de 12 luni. Pot beneficia de acesta doar cei care sunt asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate si pot face dovada achitarii la zi a contributiei. Eliberarea lui este gratuita.

Cum trebuie sa procedezi in caz de dauna?

Daca ai incheiat o polita de calatorie, in cazul unui eveniment neprevazut, vei suna la numarul de telefon de pe asigurare pentru a anunta intamplarea. Vei fi astfel indrumat catre cel mai apropiat centru medical privat sau de stat unde vei primi ingrijirea necesara. Asigurarea medicala de calatorie iti ofera aceasta flexibilitate de a alege un spital privat unde vei primi imediat tratamentul corespunzator. Cardul European de Sanatate nu acopera decat serviciile prestate de un spital sau o institutie medicala de stat si acestea in limitele acordate de legislatia tarii respective. De exemplu, daca un turist va ajunge cu o enterocolita la un spital de stat din Grecia sau cu o raceala destul de puternica, acesta va fi nevoit sa astepte ore sau poate chiar zile pana va fi programat, daca nu este considerat o urgenta. Sau poate fi supus unor costuri suplimentare daca are nevoie de o serie de investigatii care nu sunt decontate de catre stat. Cheltuieli pe care va trebui sa le suporte din bugetul propriu. Iar daca se va intampla sa ai o urgenta medicala intr-o locatie in care nu exista un spital de stat vei fi nevoit sa platesti singur spitalizarea si cheluielile survenite, chiar daca esti posesor de card.

Iti prezentam un caz concret: recent, un client Otto Broker, a plecat la studii in Olanda, avand atat Card European de Sanatate cat si o asigurare medicala de calatorie. S-a prezentat in prima instanta, pe baza cardului la un spital de stat din Olanda, cu o raceala foarte puternica. Nefiind considerat o urgenta, a fost programat peste 3 zile si indrumat sa faca cateva investigatii care nu erau decontate de stat. Intr-un final a apelat la asigurarea privata de calatorie, mergand la o clinica privata unde a fost supus investigatiilor necesare si a primit tratamentul corespunzator. Cheltuielile totale acoperite de asigurare (consult, investigatii medicale si tratament) fiind de aproximativ 400 de euro.

Daca esti tentat sa crezi ca nu ai nevoie de o protectie in calatoriile tale, pentru ca ai fost de atatea ori plecat si nu ti s-a intamplat nimic, gandeste- te ce faci cand se intampla? Poti manca ceva care nu iti prieste, poti face o alergie, o infectie sau poti avea un accident pe strada. Sunt foarte multe situatii neasteptate in care o asigurare de calatorie te poate scuti de probleme.

Care sunt costurile?

Asigurarea de calatorie costa mai putin decat crezi. De exemplu, pentru 7 zile de vacanta la ski in Austria sau Bulgaria vei plati numai 55 de lei.

Daca te grabesti in vacanta, economiseste timp si comanda online asigurarea de calatorie . Introduci destinatia, data calatoriei si varsta, si vezi primesti pe loc variantele de asigurari disponibile. Le compari in functie de factorii importanti pentru tine si alegi polita care te avantajeaza. Platesti online si primesti polita prin e-mail.

Asigurarea Medicala de Calatorie vs Cardul European de Sanatate