Ca si in cazul adultilor, majoritatea accidentelor in care sunt implicati copiii apar in timpul traseului zilnic, cum ar fi cel catre scoala. La nivel mondial, aproximativ 2 miliarde de copii merg pe jos la scoala, in fiecare zi. Studiile arata ca zilinic, 500 dintre acestia sunt implicati in accidente rutiere mortale.

Daca cel mic este condus la scoala de catre un adult, acesta este responsabil pentru siguranta tanarului calator. In situatiile in care copilul merge singur la scoala atunci cateva reguli ar putea fi de ajutor.

Nu este indicat sa il lasati pe cel mic sa mearga singur la scoala mai devreme de 9 ani. Desi mintea lui este ocupata cu mii de idei, pericolele pe care le poate intalni pe drum nu se numara printre acestea. Profitati de drumurile pe care le aveti impreuna pentru a il invata ce reguli trebuie sa respecte ca pieton. De exemplu:

  • Sa nu coboare de pe trotuar fara un motiv serios
  • Sa respecte semnele de circulatie
  • Sa traverseze numai pe trecerea de pietoni
  • Sa se asigure in ambele sensuri de circulatie la traversare
  • Sa fie atent la zgomote care ar putea indica un pericol
  • Sa nu traverseze in fuga
  • Sa nu se opreasca in mijlocul strazii
  • Sa se asigure ca este vizibil (sa poarte haine viu colorate)

Cand momentul cel mare a sosit iar copilul tau are varsta necesara pentru a pleca singur catre scoala vei fi ingrozit si iti vei face o mie de ganduri. Si asta este normal. Daca pregatirea pentru acest moment a fost indeplinita cu succes, atunci totul ar trebui sa mearga perfect. Inainte de primul drum in care va pleca singur, asigura-te ca cel mic are un traseu sigur si ca isi va lua toate masurile de siguranta.

Este important sa ii reamintesti ca drumul spre scoala nu este locul potrivit pentru intreceri cu prietenii iar trotuarul este singurul traseu sigur.

Un alt aspect important este faptul ca sunt mici de statura. Prin urmare, copilul tau trebuie sa se asigure de fiecare data ca este vazut de soferi, atat prin purtarea unor haine viu colorate, prin asezarea intr-un camp vizual liber cat si prin ridicarea mainilor atunci cand sunt obstacole care i-ar putea impiedica soferii sa il vada. Aminteste-i ca trebuie sa inceapa traversarea numai dupa ce se asigura ca masinile s-au oprit. Iar daca trebuie sa ia autobuzul, niciodata sa nu mearga in fata sau in spatele acestuia, exista riscul ca soferul sa nu il vada.

Daca cel mic va dori sa se deplaseze la scoala pe role, skateboard sau bicicleta atunci trebuie sa il insotesti. Aceste mijloace de transport ii pot distrage atentia de la pericole si nu sunt indicate mai devreme de liceu.

Cand sunt singuri pe strada, nu doar masinile reprezinta un pericol pentru copii. Incurajeaza-ti copilul sa mearga si sa se intoarca de la scoala impreuna cu prietenii. Chiar daca se vor intrece (doar pe trotuar), sunt mai in siguranta atunci cand sunt in gasca.

Evident, trebuie sa ii spui copilului tau sa nu discute cu persoane straine si niciodata sa nu se urce intr-o masina necunoscuta (chiar daca isi va da ochii peste cap). Nu da vina pe el, ai fost si tu de varsta lui!

Poti sa fii sigur in drumul spre scoala